Monday, January 17, 2011

Jerawat oh jerawat!!!

Salam n selamat pagi semua...entri hari ne nak cakap pasal jerawat yg penah bertapak kat muka aku and nak tulis jugak pasal produk2 yg aku da guna...
fest nak cakap yg muka aku ne dah lama berjerawat... since skolah lg....kenapa???? jgn tanya k....myb gatal sangat kot...haha... masa form 1, mmg jerawat kat muka aku ne mengganas bak hitler..masa form 2, kakak ipar belik indon n belikan ubat jerawat KHAS untuk adik ipar dia yang sorang ne taw....memang berkesan...tapi ada dua tiub je...kejap je then habis...bila habis ubat itu, apalagi...MEREKA bermaharajalela balik la...satu lagi sebab nape aku ne asyik berjerawat myb disebabkan aku ne suka main2 tengah panas...kalau dulu kat sekolah...bulan 1-3 aku akan training bola jaring, then bulan 5-7 aku akan training sofbol n akan terus sambung training hand ball pulak lepas tu...dah la ade jerawat, muka belang2 lagi....sedih wooo...dalam pada masa tu, kena kawad lagi...lagi parah klu ada pertandingan kawad formasi antara kadet polis peringkat daerah....penah cikgu masok kelas n tengok aku xberkedip..dia cakap "apa yang kamo buat aishah, kenapa hitam sangat ne?" fuyyo...terasa gila HITAM beb...memang sadis gilo...then chegu tu pon memberi aku tips memekai bedak sejok pada waktu malam...da orang bagi tips kan, aku try je la...memang menjadik...aku putih kembali...tapi ada gak la unsur2 mengelupas kulit muka bak ular bersalin kulit...xpe2...yg penting OK balik...
Berbalik pada produk2 yang penah aku guna...aku listkan semuanya...myb ada yang tertinggal la...
1. Safi Balqis
Aku guna produk ne xlama..sebab apa...sebab kat asrama aku ade pencuri safi balqis...macam kelakar je bunyi dia kan, tapi betol...baru beli 3 hari da hilang...senget betol la sapa yang curik tu....disebabkan aku pakai xlama, aku xtaw la macam mana keberkesanan dia...tapi bole memutihkan la rasanya...

2. Safi Susu kambing
aku da try google gambar dia tp xde la plak...myb xfofular kot...memang smooth muka bila cuci muka...tapi x ngam ngan kulit muka aku sebab mendouble triplekan jerawat kat muka aku ni...then aku pon tukar lagi...

3. Eversoft(avocado)

kawan2 aku pakai benda ne OK je aku tengok...then aku pon try la...memang ok...aku pakai dalam 2 tahon gitu...lama sangat dah tu...kira OK sangat la...bau dia pon best, WANGI taw...bau buah avocado...lepas tu aku tukar lagi...

4. Safi (hijau)
produk ne memang bagus...krim dia pon bagos...aku guna benda ne sampai masok matrik...memang memutihkan pakai safi hijau ne...ofcoz la krim dia yg membuatkan aku jadik putih...klu rasa hitam (means lepas aku habis game ke apa ke) memang aku akan pakai krim, dia...bila da bosan tukar lagi...

5. Clean n clear
fest, aku beli trial pack...OK...jerawat ilang....then aku pon teros membeli botol yang besau2 blake...tapi laen pulak ceritanya, hampeh jap...tu je yang aku bole cakap...seriously muka aku kejap je OK pastu, hamek kau...berbijik2 naik...apa lagi stop la...tukar dengan yang seangkatan dengan dia gak...yang balance punya aku kasi junior aku...baru x membazir kan...
then aku guna yg biasa lak...mula2 OK tp pas tu,sama je dengan yang atas....

6. Follow Me (oil control)
start guna tym matrik..sampai masuk USM la...bila sampai kat USM, susah pulak nak cari stok...tapi seriously produk ne memang bagus...aku stop pon sebab susah nak carik stok...kena gi watson @ guardian baru jumpa...masa fest year mana ada watson kat depan U kan...yang ada pasaraya mini AINI je...nak watson kena gi KB mall la...lepas xde stok aku pon kembali setia dengan cik safi hijau...(memang penyelamat keadaan betol la)

7. Garnier
tetiba luar plak produk baru...garnier namanya...aku apa lagi...try la beb...mula2 juz pakai pencuci je...bila rasa OK aku beli plak toner n skrub...dua-dua pon OK...then aku beli lagi pelembap...napa aku beli pelembap lambat gile r??? sebab pelembap dia mahal dowh...tu yang beli last tuh...tapi bila pakai pelembap, jerawat naek balik la....terus stop pakai pelembap...aku just pakai clenaser, scrub n toner je...pelembap tu still ade lagi...penoh lagi K...sape nak angkat tangan...tetiba teringan produk yg kawan aku pakai...memang muka dia licin gile...xtau nak cakap licin macam apa...tapi serious licin...aku survey2 la gak...mak aih.....MAHAL gila kot...trial pack pon xde....surrender la kejap...

8. Eucerin (dermo purifyer)
ini la produk yang kawan aku guna sampai muka licin tak hengatttt....aku beli pon sebab ada promotion...dia kasi cleanser, toner n cream-gel pada harga RM 69.90...kalau nak bei satu2 memang pokai la...bayangkan setiap satu harga RM 34.90...baik beli skaranag tym promotion, jimat la RM 34... tapi masa gi watson aritu bawak duit xcukup pulak....then, aku cilok duit kakak aku RM10 hengget...sori la acik ye...adik da ganti balikkan....lepas beli simpan je...maklom la sayang nak guna...mahal...pikir2 balik, apa kes beli tak guna...aku pon guna la...mula2 memang xbest, sebab clenaser dia xde buih...tapi xpe...sabar2....lama2 guna...WOW!!!! memang licin gak muka aku tp xselicin muka kawan aku la...after that aku beli scrub pulak...RM 34.90...pegi ngan kawan masa beli tu...dia kata "wei, scary r aku tengok harga dia"...aku pon membalas "memang scary, tapi elok, nak wat camne, beli ajela...."...
and sekarang, kesimpulannya aku suka n enjoy pakai produk EUCERIN  ne walopon agak mahal...
skarang yang tinggal parot jerawat....malas betol nak membeli-belah lagi...later2 la aku try ubat parot ye...
eh jap2...memang ade yang tertinggal pon...maklomla guna kejap je...ne ha yang tertinggal...
ponds...
biore...
 golden herbs soap from sendayu tinggi..
OK je guna sabun ne tp menghakis...nipis kulit muka I nanti kan...
adoiii..ponat dah berceloteh kat sini...mandi pon blom
bubye gang...

No comments: